← Back

Tre Sverige och Comsel System i samarbete kring leverans av NB-IoT-lösning för smart energimätning

Från vänster: Göran Brandt, Head of IoT/M2M, 3, Annika Söderberg, COO New Business, 3 och Kristian Heimonen, VD, Comsel System.
Från vänster: Göran Brandt, Head of IoT/M2M, 3, Annika Söderberg, COO New Business, 3 och Kristian Heimonen, VD, Comsel System.

Tre Sverige AB och Comsel System Ltd bland de första att använda LTE NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) i samband med mätvärdesinsamling av energidata.

Tre Sverige AB och Comsel System Ltd samarbetar i ett projekt med LTE NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) i samband med mätvärdesinsamling av energidata i Skåne. I projektet levererar Tre Sverige kommunikation genom NB-IoT och Comsel System mätutrustning samt mätvärdesinsamlingstjänst. Unikt i projektet är att NB-IoT-enheter för smart energimätning ingår i leveransen och har installerats för mätdatainsamlingen.

NB-IoT är en ny teknik som är utvecklad för att skicka små dataströmmar energieffektivt, vilket är precis vad som behövs inom Internet of Things. Tekniska fördelar med Narrowband är bl.a mycket god räckvidd med låg sändeffekt och långa viloperioder med minimal effektförbrukning. Tekniken lämpar sig mycket väl för användning inom området för energimätning, vilket är fallet i det specifika projektet. Tre Sverige AB är en av föregångarna i Sverige inom NB-IoT, och har levererat kommunikationen för mätdatainsamlingen till projektet.

Comsel System har till projektet levererat smarta mätinsamlingsterminaler, Comsel Zodiac, som stöder NB-IoT/M1. Förutom NB-IoT/M1-terminalerna levererade Comsel även Zodiac 3G-/4G-terminaler för smart energimätning till projektet. Lösningen ger kunden ett SLA (Service Level Agreement) på upp till 100 % i medeltal, har hög säkerhetsnivå och kommunicerar enkelt via många olika kommunikationsmetoder.

“NB-IoT kommer att betyda mycket för det som kallas Sakernas Internet. Vi har en historia av att ligga långt fram med nya tjänster och är nu först igen med en viktig innovation. Vi står bara i början av den lavin av uppkopplingar och tjänster som möjliggörs med tekniken”, säger Johan Johansson, VD för Tre Sverige.

“Vi har genomfört fälttester under några månader tillsammans med Comsel System i ett projekt med mätvärdesinsamling i Skåne. Testerna visar att täckningen i nätet ökar dramatiskt där man normalt sett inte har god täckning som i källare och oåtkomliga platser i glesbygd. Det är intressant att se hur NB-IoT-tekniken kan användas i detta sammanhang”, säger Göran Brandt, Tre Sverige AB.

“Vi är glada över att Tre Sverige valt att samarbeta med Comsel. Det glädjer oss att en så stark operatör som Tre ser nyttan av att använda NB-IoT inom vårt kunskapsområde och vi är stolta att gå i bräschen genom att vara bland de första att installera NB-IoT för smart avläsning av energidata. Vi tror mycket på fördelarna med NB-IoT när det kommer till smart mätning av energidata. Det känns bra att vår kund i tillägg även ser den ekonomiska fördelen med att välja vår lösning. Vårt samarbete med Tre har löpt mycket smidigt och vi ser mycket fram emot att samarbeta med Tre i framtiden”, säger Kristian Heimonen, VD för Comsel System Ltd.

FÖR MER INFORMATION

Göran Brandt, Head of IoT/M2M Tre, Tre Sverige AB
Tel. +46 73-533 79 68
goran.brandt@tre.se

Kristian Heimonen, VD, Comsel System Ltd
Tel. +358 50 383 0001
kristian.heimonen@comsel.se

MER OM TRE

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på http://www.tre.se och mer om Tre-gruppen på http://www.three.com.

MER OM COMSEL SYSTEM

Comsel System Ltd erbjuder produkter och tjänster inom smart mätning för energibranschen. Lösningarna innefattar helt nya produkter för nästa generations lösningar inom smarta mätare som bygger på modern, standardiserad säker och kostnadseffektiv arkitektur. Systemen gynnar samtliga aktörer på energimarknaden, och erbjuder slutkunderna helt nya möjligheter att ta del av och utnyttja information om sin energianvändning. Comsel System är ett privatägt företag. Läs mer om Comsel på http://www.comsel.fi.

LÄS ÄVEN

http://comsel.se/zodiac.html